SeneCura SeniorCentrum Chotěboř

SeneCura SeniorCentrum Chotěboř přivítalo první klienty

V moderním SeniorCentru společnosti SeneCura, které vyrostlo během jednoho a půl roku v Chotěboři, se dnes ubytovali první klienti. Aktuálně je zde k dispozici 20 míst v Domově pro seniory a 20 míst v Domově se zvláštním režimem pro seniory s Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence. V budoucnu se bude kapacita postupně navyšovat až na celkových 120 míst v jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. V plánu je rovněž denní stacionář nebo odlehčovací služba.

Domov společnosti SeneCura vznikl za podpory města Chotěboř i kraje Vysočina a je určen právě klientům z tohoto kraje. „Na nové klienty se moc těšíme a věříme, že se jim v moderním domově bude líbit. Zájemce jistě potěší, že lůžka jsou zahrnuta do krajské dotační sítě a výše úhrad za poskytovanou službu se řídí zákonem o sociálních službách č. 108/2006Sb., ve znění pozdějších změn a doplňků,“ uvedl ředitel SeneCura SeniorCentra Chotěboř Jan Špidlen.

Budova SeniorCentra v lokalitě Koubek na pozemku o rozloze 7 500 m2 maximálně respektuje charakter okolní rezidenční zástavby. Celková využitelná plocha budovy přesáhla 4 200 m2 a klienti zde mají k dispozici společenské místnosti, ergoterapeutickou místnost, fitness centrum, vybavení pro terapie a masáže nebo kadeřnictví. Specifické je uspořádání formou „domácností“, kde společný prostor obývá skupina klientů, kteří se navzájem znají. Toto uspořádání umožňuje navození příjemné domácí atmosféry. Té napomáhá i to, že jednotlivé domácnosti jsou nazvané podle známých ulic vedoucích na chotěbořské náměstí, např. Krále Jana, Klášterní a Trčků z Lípy. Součástí domova je terapeutická zahrada Memory Garden s nekonečnými cestami pro lepší orientaci klientů s demencí a také velký taneční sál, který bude sloužit nejen pro taneční klub města, ale také k pořádání kurzů, zájmových kroužků a dalších společenských aktivit. Na jednom místě tak bude docházet k přínosnému komunitnímu a mezigeneračnímu propojování.

SeneCura SeniorCentrum Chotěboř nabízí aktuálně dvě registrované služby Domov pro seniory a Domov se zvláštním režimem. Domov pro seniory je určená lidem nad 60 let, jejichž potřeba sociální a zdravotní podpory je taková, že jim neumožňuje pobyt v domácím prostředí. Domov se zvláštním režimem je pro osoby od 55 let věku, které nemohou zůstat v domácím prostředí z důvodu Alzheimerovy choroby, stařecké demence nebo ostatních typů demencí. Město Chotěboř nové zařízení vítá, protože nejbližší domov pro seniory v Kraji Vysočina je až v Havlíčkově Brodě. SeneCura se také stává významným zaměstnavatelem, protože v domově najde postupně práci až 60 lidí – pečovatelů, sester, kuchařů a pomocného personálu.

Slavnostní otevření SeniorCentra včetně možnosti prohlídky pro širokou veřejnost je vzhledem k epidemiologické situaci plánováno na červen, ale potenciální zájemci se mohou domluvit individuálně na možnosti prohlídky. Zájemci o umístění se mohou obracet na sociální pracovnici: Kateřina Kavalírová, +420 722 954 246, socialni1.chotebor@senecura.cz. Žádosti a další informace jsou ke stažení na webových stránkách www.chotebor.senecura.cz v sekci Pro zájemce.

SeniorCentrum Chotěboř je po Telči druhým otevřeným domovem skupiny SeneCura na Vysočině. SeneCura je s více než 2 000 lůžky největším nestátním poskytovatel pobytových sociálních služeb v České republice, provozuje zde již celkem 16 SeniorCenter a další jsou v plánu či výstavbě.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=HCgPl96aZz8[/embedyt]

Předchozí článekDalší článek